Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/abisoft102/abicore/Controllers/website/news/main.php on line 157

Warning: getimagesize(https://viziabg.abisoft.bg/img/vizia-logo.png): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/abisoft102/abicore/Controllers/website/news/main.php on line 157
➜ Какво е HTML5?... | Vizia Design

Разгледайте статиите в нашия блог

Какво е HTML5?

Какво е HTML5?

HTML5 е език за програмиране, чийто акроним означава Hyper Text Markup Language. Това е система, която позволява модифициране на външния вид на уеб страниците, както и извършване на корекции във външния им вид. Той също така се използва за структуриране и представяне на съдържание за мрежата. С HTML5 браузъри като Firefox, Chrome, Explorer, Safari и други могат да знаят как да покажат определена уеб страница, да знаят къде са елементите, къде да поставят изображенията и къде да поставят текста. Освен HTML5 има и други езици, които са необходими за придаване на формат и интерактивност на даден сайт, но основната структура на всяка страница е дефинирана първо в езика HTML5.

Основни приложения

Основните предимства на HTML5 спрямо предшественика му (HTML4) е, че можете да добавяте мултимедийно съдържание, без да използвате Flash или друг медиен плейър. Благодарение на HTML5 потребителите имат достъп до уебсайтове, без да са свързани с интернет. Към това се добавя и функцията за плъзгане и пускане, както и онлайн редактирането на документи, популяризирано от Google Docs. Освен това, ето и възможностите, които имате, когато използвате HTML5:

МУЛТИМЕДИЙНИ ЕЛЕМЕНТИ

Използвайки маркерите video и audio HTML5, ние можем да добавяме мултимедийни елементи, без да използваме Adobe Flash или други приставки на трети страни. Всички действия се случват от самия браузър, което може да помогне за намаляване на размера на файла. Например можем да включим видеоклипове за презентация на продукти, видео рецензии, подкасти, музикални проби и др. Добавянето на тези два маркера разширява използването на HTML5.
Също така можете да качвате видеоклиповете си на сайтове на трети страни като Vimeo или Youtube и да ги вграждате в новия си уебсайт. Това е една от най-предпочитаните опции, тъй като въпреки поставянето на мултимедийни елементи, крайният размер на вашия файл не се влияе.

ГЕОЛОКАЦИЯ

Геолокацията позволява на сайта да открива местоположението на всеки потребител, който влиза в сайта. Това може да има различни приложения. Например да предлагате езикови опции в зависимост от местоположението на потребителя, подобрявайки потребителското изживяване. Това е функция, която изисква одобрение от потребителя, тъй като може да наруши поверителността им. Ето защо тази опция не може да бъде активирана, ако потребителят не я одобри.

ПРИЛОЖЕНИЯ

Една от основните характеристики на разработването на HTML5 приложения е, че крайният резултат е напълно достъпен. Тоест можете да получите достъп до това приложение от компютър, таблет или мобилен телефон. Дори да смените устройства, пак можете да осъществите достъп до уеб приложението чрез съответния URL адрес, което не е случаят с мобилното приложение. Повечето уеб приложения работят от облака. Чест пример са пощенските клиенти като Gmail, които също имат мобилно приложение.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: Визия дизайн
Сайт: vizia.bg

Създайте Вашият нов сайт сега!

Във Vizia Design Studio създаваме красиви уеб сайтове, които нашите клиенти обожават, а техните клиенти обичат да използват

One page / Landing page

Корпоративен сайт

Онлайн магазин