Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/abisoft102/abicore/Controllers/website/news/main.php on line 157

Warning: getimagesize(https://viziabg.abisoft.bg/img/vizia-logo.png): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/abisoft102/abicore/Controllers/website/news/main.php on line 157
➜ Какво е CSS?... | Vizia Design

Разгледайте статиите в нашия блог

Какво е CSS?

Какво е CSS?

Каскадните таблици със стилове (Cascading Style Sheets), наричани накратко CSS, е прост дизайнерски език, предназначен да опрости процеса на представяне на уеб страниците.

CSS обработва външния вид на уеб страницата. С помощта на CSS можете да контролирате цвета на текста, стила на шрифтовете, разстоянието между абзаците, как се оразмеряват и подреждат колоните, какви фонови изображения или цветове се използват, оформлението, вариациите в дисплея за различни устройства и размери на екрана както и разнообразие от други ефекти.

CSS е лесен за научаване и разбиране и осигурява мощен контрол върху представянето на HTML документ. Най-често CSS се комбинира с езиците за маркиране HTML или XHTML.

Предимства на CSS:

  • CSS спестява време - Можете да напишете CSS веднъж и след това да използвате повторно един и същ файл (sheet) в множество HTML страници. Можете да дефинирате стил за всеки HTML елемент и да го приложите към колкото искате уеб страници.
  • Страниците се зареждат по-бързо - ако използвате CSS, не е нужно всеки път да пишете атрибути на HTML тагове. Просто напишете едно CSS правило на маркер и го приложите към всички случаи на този маркер. По-малко код означава по-бързо изтегляне.
  • Лесна поддръжка - За да направите глобална промяна, просто променете стила и всички елементи на всички уеб страници ще бъдат актуализирани автоматично.
  • Превъзходни стилове в HTML - CSS има много по-широк набор от атрибути, отколкото HTML, така че можете да дадете далеч по-добър вид на вашата HTML страница в сравнение с HTML атрибутите.
  • Съвместимост на множество устройства - Таблиците със стилове позволяват оптимизиране на съдържанието за повече от един тип устройства. Чрез използването на един и същ HTML документ могат да бъдат представени различни версии на уебсайт за преносими устройства като таблети, мобилни телефони или за печат.
  • Глобални уеб стандарти - Сега HTML атрибутите са оттеглени и се препоръчва използването на CSS. Затова е добра идея да започнете да използвате CSS във всички HTML страници, за да ги направите съвместими с бъдещите браузъри.

Кой създава и поддържа CSS?
CSS се създава и поддържа чрез група хора в рамките на W3C, наречена CSS Working Group. CSS Работната група създава документи, наречени спецификации. Когато дадена спецификация е обсъдена и официално ратифицирана от членовете на W3C, тя се превръща в препоръка.
Тези ратифицирани спецификации се наричат ​​препоръки, тъй като W3C няма контрол върху действителното прилагане на езика. Независими компании и организации създават този софтуер.
ЗАБЕЛЕЖКА - World Wide Web Consortium или W3C е група, която дава препоръки за това как работи Интернет и как трябва да се развива.

CSS версии
CSS1 ниво 1 излязоха от W3C като препоръка през декември 1996 г. Тази версия описва езика CSS, както и прост модел за визуално форматиране за всички HTML тагове.
CSS2 стана препоръка на W3C през май 1998 г. и се основава на CSS1. Тази версия добавя поддръжка за специфични за медиите таблици със стилове, например принтери и звукови устройства, шрифтове за изтегляне, позициониране на елементи и таблици.

CSS3 е най-новата версия на CSS спецификацията. CSS3 добавя няколко нови функции за стил и подобрения, за да подобри възможностите за уеб презентация.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: Визия дизайн
Сайт: vizia.bg

Създайте Вашият нов сайт сега!

Във Vizia Design Studio създаваме красиви уеб сайтове, които нашите клиенти обожават, а техните клиенти обичат да използват

One page / Landing page

Корпоративен сайт

Онлайн магазин